Személyes adatok törlésének a kérése

Az Európai Bíróság 2014. május 13-i, C-131/12 sz. határozatában megfogalmazódik az egyén felejtéshez való joga, aminek alapján kérhetőek a személyes adatok törlése a keresők találatai közül, amennyiben azok nem relevánsak, elavultak, vagy túlzott mértékűek. Már elérhető az az űrlap, amelyen keresztül a személyes adatok törlését lehet kérvényezni a Google keresőből. Valószínűleg lesznek még változások ebben a témában és közel sem született végleges megoldás.

Fontos, hogy a törlés nem történik meg automatikusan, minden kérést egyenként bírálnak el, mivel a személynek a magánélethez való joga mellett mérlegelés tárgyát képezi a nyilvánosság megismeréshez fűződő joga és az üzemeltető terjesztéshez fűződő érdeke is.

A fentiek miatt szükséges a törlés kérvényét indokolni, emellett a személyazonosság igazolásához egy azonosításra alkalmas okmány képét is csatolni kell.

Jó tudni, hogy a törlés az EU -n kívüli szolgáltatásokra nem vonatkozik, így például a találatok a google.com -on továbbra is megjelenhetnek, illetve a személyes adatokat publikáló eredeti forrás a találati listából való eltávolítása ellenére továbbra is fennmarad, azt megtalálni lesz nehezebb amennyiben a kereső eleget tesz a kérésnek.

comments powered by Disqus